Learning to stand up for myself

In een serie persoonlijke portretten staat het verhaal achter onze mensen centraal. Wat drijft en inspireert hen? Welke ontwikkeling maken ze door in leven en loopbaan? Welke keuzes maken ze daarbij? En waar dromen ze van? Het zijn immers de mensen die Accenture maken tot wat we zijn.

Introducing Frank Rennings, Managing Director Technology

‘Ik ben geboren en getogen in Brabant, maar ik voel me thuis in Amsterdam. Een grote stad, met de kleinschaligheid van een dorp. Vanaf ons huis kan ik lopend of op de fiets naar kantoor. Je hebt hier  alles binnen handbereik: stedenschoon, een rijk cultureel aanbod en een grote diversiteit aan jonge, leuke en slimme mensen. Ik hou ervan om lekker door de stad te fietsen, of vanaf een terras het dagelijks leven te observeren. Toerist zijn in mijn eigen stad. Mijn favoriete plek is het Vondelpark. Daar ga ik elke zondagochtend hardlopen. Hoe vroeg je ook gaat, je komt altijd andere joggers tegen. Dit is gewoon mijn stad, ik voel me er hecht mee verbonden. Mijn vrouw en ik hebben er dan ook heel bewust voor gekozen om hier te blijven wonen, ook toen we kinderen kregen.

Elke avond samen de dag doornemen

Ik ben op latere leeftijd vader geworden van twee mooie dochters. Het vaderschap heeft me veranderd. Sinds ik kinderen heb, laat ik me minder door mijn agenda leven en ben ik efficïenter geworden in mijn werk. Je wilt immers ook tijd overhouden voor je gezin. Ik wil mijn dochters van dichtbij zien opgroeien, nauw betrokken zijn bij hun ontwikkeling. Daarom heb ik de afgelopen jaren ook vooral in Nederland gewerkt. We proberen elke avond even samen de dag door te nemen. Horen hoe het op school was en bij welke vriendjes en vriendinnetjes ze hebben gespeeld. Ik breng de kinderen ook wel eens naar school. Maar mijn vrouw neemt uiteindelijk het leeuwendeel van de zorg op zich. Ze werkte eerst fulltime buiten de deur, maar ze is weer gaan studeren en een vertalersopleiding gaan volgen. Sindsdien werkt ze als vertaler vanuit huis en hebben we niet vaak een oppas meer nodig.

De wereld simpeler maken

Mijn kinderen vormen ook een belangrijke drijfveer voor mijn werk: door het leveren van een actieve bijdrage aan de technologische vooruitgang in bedrijfsleven en maatschappij oefen ik indirect ook invloed uit op de toekomst van mijn dochters. Techniek heeft me altijd gefascineerd, om die reden heb ik destijds gekozen voor een studie aan TU Delft. Een researchbaan trok me niet aan, ik wil innovaties graag praktisch kunnen toepassen en het maatschappelijk effect ervan kunnen zien. Technologische vooruitgang kan de wereld een stuk simpeler maken door betere producten en slimmere dienstverlening. Het geeft me voldoening om daar een rol in te spelen. Neem een bedrijf als KLM. Passagiers hoeven niet meer naar een balie om hun vlucht te boeken of in te checken. Je koopt online een ticket, je geeft meteen je voorkeuren voor stoel en maaltijd door en je checkt in met je mobiel. Een enorme verbetering van de reisbeleving. En we staan nog maar aan het begin van de digitale revolutie. De volgende stap is het aan elkaar koppelen van de verschillende apparaten in ons huis. Straks kunnen we met onze mobiel het koffiezetapparaat bedienen. Ik vind het mooi om samen met klanten aan de voorkant van die technologische ontwikkelingen te staan.      

Ambities leren uitspreken

Ik werk nu ruim twintig jaar bij Accenture, werd na elf jaar partner en leid sinds een jaar de technologiepraktijk. De stap naar meer managerial verantwoordelijkheid ging niet vanzelf. Ik ben nogal bescheiden van aard, dus ik heb echt moeten leren om voor mezelf op te komen. Je denkt dat mensen je ambities wel kennen, maar je moet ze zelf uitspreken. Je moet ook groeien in je leiderschap. Je moet leren wanneer je naar mensen moet luisteren, wanneer het moment gekomen is om de knoop door te hakken en hoe je met je team een stap vooruit kunt zetten. Het volgen van het leadership-programma heeft me bewust gemaakt van mijn sterke en zwakke kanten en van de manier waarop ik als mens en als leider overkom op anderen. Ik neem ook elk jaar deel aan een training, hetzij inhoudelijk, hetzij op het gebied van leiderschap. Ik wil blijven leren.   

Liever vinyl

In mijn vrije tijd loop ik graag hard om mijn hoofd leeg te maken. Of ik stap op de racefiets om even de polder in te rijden. Wat ik ook leuk vind is plaatjes draaien. En dan bedoel ik oude singletjes of elpees. Ik vind het leuk om iets te moeten dóen voor het luisteren naar muziek: de plaat uit de hoes te halen, de naald van de pick-up erop zetten, de plaat omdraaien om de B-kant te horen… Ik hou van muziek uit de jaren zestig en zeventig en van Nederlands repertoire uit onze vaderlandse muziekgeschiedenis. Niets zo ontspannend als snuffelen bij Concerto om mijn platenverzameling aan te vullen met oude elpees  waar ik vroeger het geld niet voor had.’    

  • Meet other colleagues from Technology

    Mark Wiermans - Managing Director Salesforce

    ‘Als kind wist ik al dat ik in mijn beroep de technische kant op wilde. Ik was het type ‘jonge...

    Read More

Frank Rennings (49)

Studeerde: Wiskunde en Informatica, TU Delft

Werkt bij Accenture sinds: 1991

Thuissituatie: Vrouw en twee dochters

Is dol op: ‘Een lekkere kop koffie in het weekend.’

Ergert zich aan: Fietsers en scooters die door rood rijden

Eet graag: Italiaans

Op het nachtkastje: Herman Brusselmans

Luistert graag naar: Muziek uit de sixties en seventies

Laatste aankoop: Nieuwe hardloopschoenen

Zou in het vliegtuig graag zitten naast: Louis van Gaal

Life-changing event: ‘Uiteindelijk toch nog de geboorte van mijn dochters.’

Mijn belangrijkste leerervaring : ‘Jezelf uitspreken, voor jezelf opkomen.’

Het beste advies dat ik ooit kreeg: Ask for help – durf om hulp te vragen.’

Mooiste plek op aarde: ‘Te veel om op te noemen – de laatste jaren veelal midden-Italië.’

Hobby’s/passies: Hardlopen, fietsen, muziek

Dit weet niemand van mij: ‘Dat ik de teksten van veel Nederlandstalige liedjes ken.’

Lijfspreuk: ‘Het verschil tussen succes en een mislukking is er echt voor gaan.’