Learning to enjoy life

In een serie persoonlijke portretten staat het verhaal achter onze mensen centraal. Wat drijft en inspireert hen? Welke ontwikkeling maken ze door in leven en loopbaan? Welke keuzes maken ze daarbij? En waar dromen ze van? Het zijn immers de mensen die Accenture maken tot wat we zijn.

Introducing Martijn Smit, Managing Director Technology Solutions

‘Mijn vader was ook consultant. Ik ben dus in zijn voetsporen getreden. Niet alleen qua beroepskeuze, maar ook in levenshouding. We hebben allebei een commerciële instelling. We zijn ook allebei kritisch en nemen niets zomaar aan. Net als mijn vader ben ik altijd verdacht op het addertje onder het gras. Dat is een goede eigenschap voor een consultant, maar dat wantrouwige kan ook wel eens lastig zijn. Mijn ouders hebben mij, mijn oudere broer en tweelingbroer – we zijn een twee-eiige tweeling, maar net zo close als een ééneiige – een veilige, geborgen jeugd en een warm gezinsleven gegeven. Ik denk bijvoorbeeld met plezier terug aan onze vakanties naar Frankrijk en Italië. Het was nooit overdreven luxe, maar altijd wel heel gezellig. Als kind denk je dat zo’n prettig, harmonieus gezinsleven normaal is, tot je ziet dat het er bij vriendjes soms héél anders aan toe gaat. Zo’n fijne start is een basis voor de rest van je leven. 

Elektrische schok

Als kind zat ik al te prutsen met elektrische apparaten. Ik heb zelfs een aantal keer onder 220 Volt gestaan. Mijn fascinatie voor techniek heb ik dus van jongs af aan gehad. Na mijn studie Bedrijfskunde ben ik eerst kort bij BSO gaan werken, opgericht door Eckart Wintzen, een legendarisch ondernemer die zijn organisatie had ingericht volgens de cellentheorie: als een unit groter werd dan vijftig mensen, voerde hij een splitsing door. Anders ging volgens hem de menselijke maat verloren. Dat inzicht is me altijd bijgebleven. Toen BSO aan Philips werd verkocht, veranderde de sfeer en heb ik na een klein jaar BSO in 1998 voor Accenture gekozen. Mijn belangrijkste drive in mijn werk is het contact met klanten, de wederzijdse klik. Hoe kun je zo’n klant het best helpen? Daar ga ik helemaal voor en zet ik alles voor opzij. Als ik een dag bij klanten bent geweest, kom ik altijd met een frisser hoofd thuis dan na een dag kantoor.

Empathisch vermogen

Inmiddels werk ik alweer zeventien jaar bij Accenture. Je blijft gemotiveerd doordat je ongeveer elke drie jaar weer een nieuwe uitdaging krijgt. Er heerst hier ook een grote mate van collegialiteit. Je collega’s weten vaak al wat je volgende stap moet zijn, vóór je het zelf doorhebt. Dat anticiperend vermogen probeer ik ook bij mijn eigen teamleden tentoon te spreiden. Ik wil als leider toegankelijk, respectvol en empathisch zijn. Ook al omdat teams steeds diverser van samenstelling worden. Tien jaar geleden was Accenture nog een traditionele consultancyorganisatie. Sindsdien is de diversiteit enorm toegenomen, zowel qua geslacht als qua nationaliteit en achtergrond. Dat is belangrijk: het  weerspiegelt de toegenomen diversiteit bij onze klanten. Bovendien is het leuk om met verschillende soorten mensen samen te werken. Je wordt vaak aangenaam verrast door andere invalshoeken. Maar het vraagt ook om inlevingsvermogen en maatwerk.

Pippi Langkous voorlezen

Ook de behoeften van jonge medewerkers zijn veranderd. Ik wilde vroeger een leaseauto, een laptop en een telefoon. Tegenwoordig willen mensen vooral meer vakantiedagen. De work/life-balance wordt steeds belangrijker. Zelf heb ik drie kinderen van 11, 9 en 7. Mijn vrouw is na ons tweede kind drie dagen per week gaan werken in plaats van vier en we hebben een oppas aan huis. Ik werk zelf fulltime, maar ik ben intensief betrokken bij het leven van mijn kinderen. Mijn agenda is gelukkig flexibel. Bovendien hoef je echt niet elke avond om zes uur thuis te zijn om een goede vader te zijn. Ik probeer wel altijd mijn kinderen nog even voor te lezen als ze naar bed gaan. Met de middelste lees ik Harry Potter, met de jongste Pippi Langkous. Astrid Lindgren heeft de avonturen van Pippi al geschreven voor ik geboren werd, maar mijn kinderen vinden het nog steeds prachtig.      

Antiekverkoper van de Dag

 In het weekend ben ik ’s ochtends al om acht uur op het hockeyveld te vinden. Ik fungeer zelf als coach van de teams waarin mijn oudste en jongste kind spelen en ben actief in de vereniging. Het is heerlijk om samen met je kinderen met sport bezig te zijn. We gaan ook elk jaar met het hele gezin een week op zeilvakantie. Als ik tot rust wil komen, pak ik de motor, of luister ik naar muziek. Ik hou van jazz, maar ook van Radiohead en U2. Eén keer per twee maanden speel ik met vrienden De Kolonisten van Catan. Iedereen wil winnen, we krijgen nog net geen ruzie. Ook ik ben bloedfanatiek. Mijn broer wil niet meer met me spelen, haha. Ook mag ik af en toe graag over Belgische antiekmarkten lopen. Antiek is een passie, die ik van huis uit heb meegekregen. In mijn studententijd heb ik drie jaar lang op de zaterdag in een antiekzaak gewerkt. Als je voor 15.000 euro of meer verkocht, werd je uitgeroepen tot ‘Antiekverkoper van de Dag’. Ik vond het altijd een sport om die titel binnen te slepen.

Andere kijk op het leven

Ook in mijn huidige werkkring krijg ik nog steeds een kick van het afsluiten van deals. Maar ik besef ook de betrekkelijkheid ervan. Jaren geleden is mijn allerbeste vriend in Nepal om het leven gekomen. Dat heeft mijn kijk op het leven eerlijk gezegd wat veranderd. Ik geniet erg van het leven en sta hier ook regelmatig bij stil. Het overlijden van mijn vriend heeft me niet alleen beïnvloed als mens, maar heeft me ook gevormd als professional. Het gáát niet alleen om dealmaking en resultaten binnenhalen. Het is ook belangrijk dat je als leider zorgt dat iedereen in je team goed tot zijn recht komt en lekker in zijn vel zit en dat mensen je ervaren als een leuke vent om mee samen te werken.’

  • Meet other colleagues from Technology

    Deviyana Misquitta - Associate Manager at Accenture

    If Deviyana Misquitta had to choose between living in a funky apartment in the city or in a quiet cabin in the woods, she...

    Read More

Martijn Smit (46)

Studeerde: Bedrijfskunde

Werkt bij Accenture sinds: 1998

Thuissituatie: Samen met Marlies en onze drie kinderen: Lute, Krijn en Ties.

Is dol op:  ‘Marsepein J.’

Ergert zich aan: ‘Mensen die zich altijd ergeren.’

Eet graag: ‘Veel soorten pasta’s met een goed glas rode wijn erbij.’

Op het nachtkastje: Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk

Luistert graag naar: ‘Met het oog op morgen, Radio 1, van 23.00 – 24.00 uur, voor het slapen gaan.’

Laatste aankoop: Twaalf zonnepanelen

Zou in het vliegtuig graag zitten naast: ‘Herbie Hancock, de enige nog levende legende en meest invloedrijke jazzmuzikant. Hij weet alles van zijn mentor Miles Davis.’

Life-changing event: ‘Het gezin.’

Mijn domste fout/belangrijkste leerervaring: ‘Er is er niet één …’

Het beste advies dat ik ooit kreeg: ‘Niet denken wat anderen denken.’

Mooiste plek op aarde: ‘Overal op het water met een zeilboot.’

Hobby’s/passies: Motorrijden en muziek

Dit weet niemand van mij: ‘Dat ik vroeger serieus en fanatiek dwarsfluit speelde. Ik vrees dit nu weer te moeten oppakken met mijn zoon en dochter, die respectievelijk gitaar en piano spelen.’

Lijfspreuk: Nothing is impossible, the word itself says I'm possible…